BLOG | Winterwandeling

Winterwandeling
Januari uitgave 2024

Lang geleden had ik een samenwerking met een Engelse drukkerij in het schilderachtige Ipswich, hoofdstad van het graafschap Su? olk, de regio die ook wel Constable Country werd genoemd omdat de landschapsschilder John Constable er vaak verbleef om landschappen en dorpen na te schilderen, en alwaar ik verbleef in hotel The Towering Inferno, in de lokale volksmond zo genoemd omdat het brandalarm er te pas en te onpas steeds afging, ook tijdens mijn verblijf meermaals meegemaakt; wat dat betreft had het ook Fawlty Towers kunnen heten. Het bedrijf leverde structureel te laat op. Gaf ik een uiterste datum op, informeerden ze eerst wat ik aan ruimte had en daarna overschreden ze zelfs die termijn nog. Maar omdat het om speciaal drukwerk ging, kon ik in elk geval in Nederland niet terecht. Te laat zat in de cultuur van het bedrijf, en overschrijdingen ook. Zat ik met de lokale vertegenwoordiger in de auto op wat wij een provinciale weg zouden noemen waar je daar vijftig mijl per uur mocht rijden, reed ie tachtig mph en vroeg ik: What is the speed limit here? Antwoord: ‘We’re breaking it.’

Welnu, I am breaking all my deadlines voor de column; waarschijnlijk wordt de redactie gek van me. Maar tant pis, wie zit er nou werkelijk op mijn mening te wachten over de racistische opsluiting van de
Palestijnen, de daaropvolgende te verwachten aanslagen en de huidige bombardementen op onschuldige burgers die dan zogenaamd allemaal human shield worden genoemd - als er bankovervallen gepleegd worden met gijzelingen in Israel, schieten ze kennelijk eerst de gijzelaars dood om dan vervolgens de gijzelnemers te kunnen laten overlijden aan onvrijwillige, subiete loodvergiftiging -, in getallen van honderdduizenden worden ze gebombardeerd, kinderen incluis, voordat Hamas is vernietigd, terwijl ik me kan voorstellen dat een jongetje van vijf waarvan de halve familie is uitgemoord in de oorlog later ook weer Hamas wordt? Wie wil mijn mening lezen over de oorlogspromotie die Rusland en de NAVO plegen in Oekraïne, waar de diplomatie en het begrip voor sentimenten ernstig falen? Waarom vraagt niemand om een wapenstilstand in de Oekraïense oorlog en wel in Gaza, die er dankzij de VS ook niet komt omdat ze denken dat Hamas niet wil toegeven? Wie wil er nou weten dat ik voor vrede ben en ik ieder volk zijn eigen territorium gun? En de politieke elite wil dat soort zaken al helemaal niet weten. Die luisteren niet naar ontevreden burgers, of naar kritiek van tevreden burgers. De oorlog in Oekraïne zal gewoon doorgaan, nog heel lang vrees ik. En die achtentwintig miljard aan bestrijdingsmaatregelen tegen de klimaatopwarming met een verkoelende 0,000036 graden Celsius zullen echt wel uitgegeven worden. En wij zullen met onze twintig Natura 2000-gebieden - Frankrijk is bijna veertien maal groter dan Nederland en heeft maar zes Natura 2000-gebieden - echt wel boeren hun droombestaan gaan ontnemen (niet in Frankrijk uiteraard), en ze uitkopen met veel geld. We gaan buslijnen schrappen in de regio, asielzoekers opvangen in dorpen, ziekenhuizen wegbezuinigen, voorzieningen zoals supermarkten verdwijnen uit de dorpen. Zo regelen we dat de stedelijke politieke elite steeds groter wordt; en we hebben steeds meer arbeidsmigranten nodig voor het echte werk.

Ik spreek dan maar de kerstwens uit, tegen beter weten in, dat de vrede uitbreekt, dat er politiek eens wat verandert ten goede. En als goed voornemen probeer ik vanaf volgend jaar mijn deadlines niet te breken. Ik wens ook dat alle (drie?) lezers van de column kerstwensen hebben die uitkomen. En goede voornemens waar ze zich aan kunnen houden.

Jos van de Mortel

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan