BLOG | Oplossingen

Oplossingen
December uitgave 2023

4-1 was mijn optimistische voorspelling voor de voetbalkamp Ajax versus Brighton & Hove Albion. Voorspellen en gokken gaat me zelden goed af, vooral als het over een onvoorspelbare toekomst gaat. Vermits Sleper, met wie ik die box bij Ajax deel, wel vaak de uitslag goed voorspelt, heb ik maar op het bord geschreven: De mensen zonder verstand van de sport winnen meestal de voetbalpoule. Zoiets paradoxaals als: als ze me niet geloven, dan zeg ik gewoon dat ik een leugenaar ben, dan moeten ze me wel geloven. Bij Fortuna Sittard zit ik er trouwens ook altijd naast qua voetbaluitslag die ik daar op het bord schrijf in Box 54. Ik ben wel goed in het voorspellen achteraf en in het voorspellen van evident onvermijdelijke gebeurtenissen, zoals na zonneschijn komt sneeuw, tenminste in een winterse omgeving, anders komt er regen na de zonneschijn. En je weet maar nooit wanneer de zonneschijn weer terugkomt, en of de sneeuw bij leven nog terugkomt, de regen daarentegen... Voor de alliteratie was dat laatste.

Dat je ooit een keer doodgaat, kan ik ook voorspellen. En dat een kat na platgereden te zijn niet nog zes of acht keer opstaat, kan ik ook voorspellen. En dat de dag opgevolgd wordt door de nacht letterlijk zeker, figuurlijk ook, al kan dat in het poolgebied rond het einde van de lente wel een paar weken duren. Wat ik ook - omdat het evident onvermijdelijk en onontkoombaar was - goed heb voorspeld, is dat het Maankwartier in Heerlen commercieel en stedenbouwkundig met al zijn bouwfouten een zielige flop zou worden.

Tegen wil en dank probeert men, de gemeente voorop, de voor leegstand gebouwde ruimtes daar of elders in te vullen met allerlei gesubsidieerde overheidsinstanties die elders beter en veel goedkoper zouden passen en hadden kunnen slagen en floreren. Het Maankwartier was met zijn bouwfouten en ruim honderdvijftig miljoen aan gemeenschapsgeld dan ook een voorbode van veel wilde en dure te subsidiëren plannen die men voor het prestige maar blijft verdedigen, ook al wordt het fiasco steeds duidelijker, behalve als je geniet van Griekse drama’s. Men wil een voor leegstand gebouwd Maanhotel nu invullen met de Open Universiteit, een soort kantoorfunctie geven omdat het ‘onderwijs op afstand’ is, hoewel die zelf, al of niet voorlopig, zijn afgehaakt. Ook daarvoor geldt in mijn beleving dat er veel praktischer en goedkoper locaties zijn, en dat ook dit plan enkel met onrechtmatige staatssteun kan worden uitgevoerd. Zoals ook is geschied met de gemeentelijke aankoop van het Maankantoor voor vier miljoen te veel, die de gemeente niet eens terug wil hebben van de verkoper, een miljardairsbedrijf.

Er ligt wel een arrest van het Hof aan ten grondslag, maar voor zo’n fooi ga je geen moeite doen. Het project moet gewoon herontwikkeld, verduurzaamd, herbestemd en nuttig verkleind worden, en dat graag door gerenommeerde stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten in plaats van dit zachte heelmeesters-maken-stinkendewondenbeleid. Ook nog wil de gemeente Heerlen Zuyd Hogeschool terughalen naar het centrum. Op zichzelf een mijns inziens aardig plan, binnensteden moeten voor de beleving compacter en zoiets geeft in elk geval overdag wat meer beleving. Maar heeft iemand uitgerekend hoe groot die hogeschool dan moet worden voor de lange termijn, de kosten uitgerekend van aankoop van de bestaande objecten, uitkoop en verplaatsen huidige huurders van de gebouwen waar die school gebouwd moet worden? En bouwkosten hogeschool, het juridisch laten onderzoeken? En is er alsdan al een definitief positief standpunt van de hogeschool? En vooral: is het geld beschikbaar?

Anders gezegd: loopt men weer niet te hard van stapel? Gaan ze geld uitgeven voor aankoop nu en zitten later met het probleem wat te doen met de panden die zijn aangekocht zoals ook al gebeurd is met het voormalige noodstation, geruime tijd geleden aangekocht, waar al ruim zeven jaar niets mee gebeurt en nu weer een plan van overdaad voor is gepresenteerd - tenminste zeven vraagtekens bij mij???????

Het paard achter de wagen spannen is Heerlen niet vreemd. En dan zijn ze ook nog allemaal bezig met onderzoek naar raadsleden die een ondernemer steunen. Voor mij is het maar de vraag wie aan de goede kant van de geschiedenis eindigt daar; nog een vraagteken. Aan de andere kant is het compacter en levendiger maken van binnensteden een vraag die elders ook speelt, vooral in veel Limburgse binnensteden. Haast is geboden en gezond verstand en kennis van zaken hard nodig. Een uitdaging voor alle betrokken partijen, gemeentes voorop. Laat ze nou in Sittard alvast alle zondagen
open zijn en ook gaan werken aan een compactere binnenstad. Mijn voorspelling voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer: we krijgen een Turkse premier, tenzij dat een Tukker wordt. Verder verandert er helaas weinig ten goede.

Jos van de Mortel

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan