BLOG | DE GROOTSTE LIMBURGER

DE GROOTSTE LIMBURGER
Juni uitgave 2024

In 2006 werd bij een verkiezing, georganiseerd door L1, Jan Linders van de gelijknamige supermarktketen verkozen tot De Grootste Limburger Aller Tijden, boven Jack Poels (Rowwen Hèze) en Toon Hermans, geholpen door het feit dat klanten in de supermarkt werd gevraagd op hem te stemmen, wat Jack Poels weer wat interviews scheelde. Inmiddels prijkt zijn naam niet meer op de 62 supermarkten in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland; op ongeveer vijftig daarvan staat nu de naam van Albert Heijn, niet bepaald de grootste Noord-Hollander aller tijden. Niet eens de grootste Zaankanter aller tijden, ondanks de ruim 1150 winkels in Nederland en 77 in Vlaanderen. Pim Fortuyn was een paar jaar eerder gekozen in een programma van de KRO tot Grootste Nederlander Aller Tijden, zelfs ondanks het feit dat die geen supermarktketen had. Vermits later bleek dat Willem van Oranje toch wat meer stemmen had gekregen, kreeg die een andere titel. Ben je aflijvig geworden door subiete onvrijwillige loodvergiftiging - anders gezegd: word je doodgeschoten -, dan ben je toch nog grootser dan wanneer je een supermarktketen bezit.

Nu Jan Linders uit het winkellandschap is verdwenen, is er ook geen supermarkt meer met stereotiepe regionale producten. Hoewel… je hebt Boon’s Markt in Linne, de voormalige Jan Linders aldaar, met veel meer Limburgse producten dan Jan Linders ooit in de schappen had; Limburgse vlaai van een echt Limburgse bakker (Hannen), Gulpener worst en andere vleeswaren (Bleijlevens), fruitsappen uit Limburg, honingproducten, Limburgse wijn (Wijngaard de Deelgaarderberg), Limburgse chocolade en allerlei ambachtelijk gemaakte lokale producten. Wonderlijk voor een bedrijf dat zijn oorsprong heeft in Kinderdijk en nu in Dordrecht is gezeteld. Hopelijk een nieuwe supermarktster aan het firmament nu na de overname van Coop door Plus, en AH en Jumbo enkel nog maar grotere supermarkten met meer omzet in grotere marktgebieden willen exploiteren (ook de reden voor Jan Linders/AH om Linne de rug toe te keren, ondanks het feit dat de Jan Linders daar gewoon bijdroeg aan de winst), en alle kleinere marktgebieden steeds minder voorzieningen dreigen te krijgen. Want naar mijn mening is er op dat gebied voor de andere ketens nog een wereld te winnen.

Zo, nu het na-Giro-criterium in Maastricht maar eens bezoeken. Hopelijk kent Limburg na de verkiezing van grootste sporter aller tijden in 2006 (Jos Verstappen won) binnenkort weer een nog grotere. Sometimes the best man for the job is a woman.

Jos van de Mortel

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan