BLOG | Alle zondagen funshoppen

Alle zondagen funshoppen
April uitgave 2024
 
Alsof Sittard een stad was waar ze je autobanden leksteken als je de zondagsrust op de eerste drie zondagen van de maand niet respecteert, en je auto wast op zo een zondag, en alsof alle grotere winkelgebieden om Sittard heen - Heerlen, Maastricht, Roermond en Makado - op alle zondagen enkel maar de winkels open hadden om geld te verliezen, en alsof alleen de zaterdag en niet zaterdag én zondag voor funshoppen geschikt zijn om met de hele familie te gaan winkelen en de leukste jurkjes en de mooiste schoenen samen uit te gaan zoeken, en alsof Berden Sittard dat al jaren op alle zondagen open is dat alleen maar doet omdat men daar geld overheeft, koesterde Sittard het beleid van de laatste zondag van de maand als koopzondag, en de rest niet. Ik ken winkels die dan tien slechte koopzondagen hadden en twee goede, alleen als er evenementen waren op die laatste zondag of deze gunstig viel in de vakantieperiode.

Nou, dat is dan voorbij! HEMA, H&M, Jack & Jones, Berden, ONLY Jeans, NEW YORKER en nog veel meer winkels zullen vanaf 1 april (Pasen dus) open zijn op zondag. Alle zondagen! Ik vertrouw erop dat de rest volgt, net als de spreekwoordelijke schapen over de dam. Het is al jaren de hoogste tijd om als laatste Limburgse grootwinkelgebied alle zondagen funshoppen in te voeren, in alle niet-christelijke en niet-Duitse plaatsen, in heel Nederland trouwens ook. Bovendien, je vaste kosten worden er als ondernemer niet hoger van, die betaal je ook voor een zondag dat je dicht bent. En als je op zondag open bent van twaalf tot vijf, dus minder dan normaal, zijn de personeelskosten van de winkelier nauwelijks of niet hoger. En de rest van de binnenstad heeft ook meer beleving, de horeca meer omzet. Wat wil je nog meer? Hoezee en hulde. En wil je toch een dag of twee dicht, kies dan maandag en/of dinsdag als de omzetten wezenlijk lager zijn omdat je klanten of gasten weer met werken beginnen en de jeugd weer naar school moet.

Het is maar een kleine stap in de opleving van winkelstad Sittard en in het terugdringen van de afvloeiing naar andere winkelgebieden, maar je moet ergens beginnen; er is een hotel bij gekomen, de binnenstad Sittard kent vele monumenten, heeft veel speciaalwinkels en wel degelijk sfeer. Ik zou zeggen: ga er ook eens kijken en dwaal af van de gebaande paden. Je hoeft toch niet alleen maar naar Maastricht of de outlet in Roermond. Of naar het minder sfeervolle Makado. En daarbij; vooralsnog het enige Limburgse Eredivisievoetbal en dito vrouwenvoetbal op het hoogste Nederlandse niveau wordt gespeeld in Sittard. Fiets er ook eens omheen en in de regio rond; de Geleenbeek, Sweikhuizen, Watersley, Amstenrade, Oirsbeek, Thull (Alfa Brouwerij); allemaal mooi. Kom je nog eens ergens. Laat je verrassen en vergeet vooral het funshoppen in het centrum van Sittard niet.

Jos van de Mortel

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan