BLOG | Oorverdovend

Oorverdovend
Oktober uitgave 2023

Toen Bert zeventien jaar was, stopte hij met school en meldde zich aan bij het leger. Hij doorliep alle testen, werd toegelaten en startte als jonge soldaat bij de infanterie. Na een interne opleiding moest hij mee naar een grote legeroefening in Duitsland. Onderdeel van die oefening waren schiettrainingen, waarbij in groepjes van twee doelen moesten worden geraakt die verspreid stonden in een veld. Voorafgaand waren oordoppen verstrekt die moesten worden gebruikt ter vermijding van gehoorschade. De instructies waren beperkt. Tijdens de training waren de oordoppen al een paar keer spontaan uitgevallen, waardoor ze nogal afleidden van hetgeen van de jonge soldaten werd verwacht, namelijk om zoveel mogelijk doelen binnen korte tijd uit te schakelen. Nadat ze weer een keer uit waren gevallen, besloot Bert de doppen zonder oordoppen af te maken. 

Kort daarna schoot zijn collega, die vlak naast Bert in schiethouding op de grond lag, op een doel. Na het schot schreeuwde Bert meteen dat hij enorme pijn aan zijn oren had, waarna zijn collega zag dat Bert de oordoppen niet meer droeg. Bert bleek een behoorlijke gehoorbeschadeging te hebben opgelopen met blijvend gehoorverlies als gevolg. 

Bij latere testen bleek zijn gehoor aan een oor zo goed als geheel verloren en aan de andere kant nog slechts vijfenveertig procent te zijn. Het ministerie van Defensie, dat we hiervoor aansprakelijk hadden gesteld, beriep zich aanvankelijk op eigen onvoorzichtigheid van Bert, die immers de verstrekte oordoppen had moeten dragen. Evenwel bleek dat betreffende doppen niet voldeden en dat al eerder was geklaagd over het feit dat ze snel uitvielen tijdens het dragen. Defensie had andere, betere gehoorbescherming moeten en kunnen bieden in combinatie met betere instructies. Door dat na te laten, waren ze verantwoordelijk voor de gehoorschade van Bert en moesten ze zijn schade vergoeden. Die was behoorlijk, omdat Berts gehoor steeds slechter werd en hij daardoor ook volledig arbeidsongeschikt was geraakt. Het ergste vond Bert echter dat hij zijn kinderen niet meer kon horen spelen, praten, lachen of huilen. Of zoals hij het zelf uitdrukte: 'Mijn leven voltrekt zich inmiddels in een oorverdovende stilte.'

Ga voor meer informatie over Van Dort Letselschade naar www.vandortletselschade.nl

Raoul van Dort

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan