BLOG | Daktari

Daktari
April uitgave 2024

Als kind zat ik voor de buis gekluisterd als er weer een aflevering was van Daktari. In de tijd dat zwart-witbeeld gebruikelijker was dan kleur, keken we thuis naar de belevenissen van deze dierenarts die een praktijk hield ergens in de wildernis.

Er gebeurde altijd iets spannends waarbij de arts betrokken raakte, hetgeen hij vervolgens met zijn slimme ingevingen en met hulp van de schele leeuw Clarence en de slimme maar ook aandoenlijke chimpansee Judy tot een goed einde wist te brengen. Met name de rol van Judy was daarbij opvallend.

Zij werd toen al de serie werd in Nederland getoond tot eind jaren zestig van de vorige eeuw - neergezet als een mensaap met bijna menselijke eigenschappen en slimmigheden. Deze herinnering kwam boven toen ik de berichtgeving zag over het overlijden van Frans de Waal, een Nederlandse wetenschapper-primatoloog die veel onderzoek gedaan heeft naar het gedrag van chimpansees en hun gedrag spiegelde aan dat van mensen.

In het bericht dat ik hierover zag, werd getoond hoe een chimpansee reageert op gevoelens van soortgenoten maar ook van mensen. Chimpansees reageren blij en vrolijk als anderen dat in hun omgeving ook zijn en delen oprecht in het verdriet als anderen verdrietig zijn. Chimpansees blijken, zo had De Waal vastgesteld, bijzonder sensitief en empathisch. Ze voelen de energie en emotie van anderen, ook die van mensen, en passen hun gedrag daar op aan. Het schijnt hun geluksgevoel te verhogen. In ons dagelijkse werk is empathie eveneens een groot goed. Letsel brengt immers altijd emotie en veelal ook verdriet met zich, al ervaart iedereen dat op eigen wijze. Het vergt inlevingsvermogen om die wisselende situaties goed te kunnen inschatten en te beoordelen welke gevolgen het letsel voor iemand met zich heeft gebracht om op basis daarvan professionele en adequate ondersteuning te kunnen bieden.

Dat maakt ons vak afwisselend en boeiend. Het geeft bovendien voldoening als onze werkzaamheden niet alleen leiden tot concreet resultaat, maar ook worden gewaardeerd. Dat verhoogt óns geluksgevoel. Daarin ligt onze uitdaging. Eigenlijk verschillen we niet eens zoveel van de chimpansees.

Ga voor meer informatie over Van Dort Letselschade naar www.vandortletselschade.nl.

Raoul van Dort

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan