BLOG | Meer wit

Meer wit
December uitgave 2024

Wie in een aangenaam restaurant van een goede maaltijd geniet in een wijnland als Frankrijk, Spanje of Italië, valt het steeds weer op dat de wijnkaart bijna uitsluitend uit rode wijn bestaat. Witte wijn lijkt juist in wijnlanden het ondergeschoven kind te zijn. Toch neemt de consumptie van witte wijn snel toe. Aan het begin van dit millennium waren er in bekende Bourgogneregio’s zoals Meursault en Chassagne-Montrachet heel wat wijngaarden aangeplant met de rode pinot noirdruif. Voor het eerst is dit jaar de productie witte wijn in de Bourgogne groter dan rood. Met achtenzestig procent witte most (5,7 miljoen hectoliter) van de oogst 2024 is wit de koploper voor geheel Frankrijk. Het is overigens geen eenzijdige beweging. In de killere klimaatzone, zoals in Duitsland en Oostenrijk, worden juist blauwe druiven aangeplant, waarvan een substantieel deel pinot noir is. Door de opwarming van de aarde komt het produceren van rode kwaliteitswijn in deze landen meer en meer in het vizier. Het hoge aandeel wit komt voor een groot deel door de gewoonte om ook buiten de maaltijden wijn te drinken. Veel van de goedkopere wijn gaat naar cafés. Maar juist de moderne, bewuste wijndrinker vraagt om meer wit en die dan liefst van hoge kwaliteit.

Als we onze blik richten op een typisch rood wijngebied, is dat wel La Rioja. In 1990 was de oogst ongeveer honderd miljoen liter, waarvan wit nauwelijks in procenten was uit te drukken. De productie is nu zo’n driehonderd miljoen liter waarvan veertien procent wit is. Deze cijfers weerspiegelen goed wat er gaande is. Jesús Barquín noemt in zijn boek over La Rioja (2011) de Castillo Ygay Gran Reserva Especial Blanco 1946 als enige witte wijn uit een lijst van de tien beste Rioja’s ooit. De Viña Tondonia Gran Reserva Blanco leidt zijn lijst van de top tien witte Riojawijnen. De moeilijk te vinden maar prachtige Malvasia van Abel Mendoza werd toen al door hem herkend als een topper.

Sinds 2011 is er veel veranderd in deze Spaanse wijnstreek. Muga, een excellente bodega in Haro, heeft al jaren een beperkte productie wit. En dat ook nog eens voor een schappelijke prijs. Recent werd de Flor de Muga Blanco als topper onder de aandacht gebracht door de Spaanse kwaliteitskrant EL PAÍS. Remelluri, gelegen in de heuvels achter het dorp Labastida, dat gescheiden wordt van Haro door de Ebrorivier, ging zo’n vijftien jaar geleden al een aantal bodegas voor met haar fantastische blanco. Gemaakt door de fameuze oenoloog Telmo Rodríguez. Een bijzondere wijn van airén-, garnacha blanca-, moscatel- en viognierdruiven geplant op achthonderd meter hoogte tussen Labastida en San Vicente de la Sonsierra. Een gebeid met terrassen waarvan ik vind dat het een superieur terroir is. De wijn rijpt twaalf maanden op hout, maar ook gedeeltelijk op cement en in foeders. Goed is de wijn zeker, maar niet bepaald goedkoop: zeventig euro.

Gelukkig staat er in mijn rijtje van bijzonder goede, moderne witte Rioja’s ook een van de bodega Nacida: Valenciso. Een wijn waar ik tijdens mijn laatste bezoek erg van genoten heb, gemaakt van viura en garnacha, welk op houten vaten vergist wordt en dan nog zeven maanden op vat blijft rijpen. Een frisse, kruidige wijn met relatief weinig alcohol (13,5 procent) en een lange, complexe afdronk. Het hout is mooi in het fruit van de wijn geïncorporeerd (twintig euro).

Een ander gebied waar wit in opkomst is, bevindt zich in het zuiden van Frankrijk; Les Corbières. Naast de hier gebruikelijke druif grenache wordt geëxperimenteerd met druiven als riesling, die dan in tegenstelling tot wat normaal is op de noordzijde van de helling geplant worden. Riesling rijpt ook bij lagere temperaturen goed en in het warme zuiden zijn dan de noordhellingen geschikt. Ook de chenin blanc wordt hier aangeplant. Zoals op Mas Cal Demoura met de witte Paroles de Pierres afkomstig van de Terrasses du Larzac. Domaine du Clos Roca, met haar Cuvée Lucie traditioneel samengesteld met viognier, marsanne en roussanne, verrast met geuren van geel fruit en geroosterd brood. Een wijn met karakter, complexiteit en harmonie.

Martino Neumann

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan