BLOG | Zuid-Limburgs voetbal failliet

Zuid-Limburgs voetbal failliet

Een jaartje of 45 geleden zette ik mijn eerste stappen in de journalistiek. Ik mocht het ‘komen proberen’ bij de sportredactie van het Limburgs Dagblad in Heerlen. In die tijd kon je toen nog zo het vak inrollen, begeleid door bevlogen collega’s van wie ik me de namen Wiel Verheesen (helaas overleden), Harry Muré en Jos van Wersch nog het beste herinner. Het bleek een mooi opstapje naar inmiddels meer dan 45 jaren journalistiek en schrijven.

Het was de tijd van de grote rivaliteit tussen de Limburgse voetbalclubs in het zuiden. Met het Limburgs Dagblad als spreekbuis van Roda JC, met De Limburger die alle primeurs van MVV mocht noteren en met Fortuna Sittard als gedeelde liefde van beide kranten. Het was de tijd waarin het geld tegen de plinten klotste. Volle stadions, Ajax en Feyenoord kwam met knikkende knieën naar het zuiden om het op te nemen tegen de Sjengen, de Kolenboeren en natuurlijk Sittard, de bakermat van het betaalde voetbal. Klinkende namen stonden onder contract, er werden dikke salarissen betaald, sponsors stonden in de rij.

Hoe triest is de situatie anno 2024. De drie Zuid-Limburgse clubs zitten diep in de rode cijfers (VVV in het noorden ook, maar dat terzijde). MVV stevent af op een verlies van een half miljoen euro en kan de huur van het stadion niet meer betalen. Vorig jaar redde de gemeente Kerkrade Roda JC met het kwijtschelden van een huurschuld van 2,8 miljoen euro. Fortuna Sittard leed vorig jaar een verlies van zevenenhalf miljoen euro, heeft een negatief vermogen van vijftien miljoen euro en een belastingschuld van vijf miljoen.

Alarmerende cijfers, gepubliceerd door De Limburger. Maar met sussende woorden toegedekt door de bestuurders van de clubs. Een Amerikaanse investeerder gaat MVV redden, een Turkse magnaat Fortuna en ook Roda heeft nog altijd de hoop gevestigd op een deus ex machina uit de voetbalhemel. En als dat allemaal niet doorgaat, dan meldt zich wel een olieboer uit het Midden-Oosten. Toch?

Ik geloof er niet meer in, wishful thinking. Net als het blijven geloven in die ene grote, nieuwe opdrachtgever voor VDL Nedcar. We mogen blij zijn als in Born een batterijfabriek overblijft. Terug naar het voetbal. Er is maar één conclusie mogelijk: het betaalde voetbal in Zuid-Limburg is failliet. Iedere accountant zal dat bevestigen. Met giften, voorschotten, kwijtschelding en beloftes hou je geen bedrijf in de lucht. En een profvoetbalclub ís een bedrijf. Er komt een dag dat de gemeenten de geldkraan dichtdraaien. Er zijn andere prioriteiten zoals zorg en woningbouw.

Is er een oplossing? Ik weet dat ik veel supporters tegen de schenen schop, maar enkel een fusie kan het betaalde voetbal in Zuid-Limburg redden. Eén professioneel geleide club kan voldoende publiek en sponsors trekken om mee te draaien in de Nederlandse Eredivisie. Toen ik begon bij het Eldee was dat vloeken in de kerk, nu helaas de enige escape. Overigens: de Limburgse kranten zijn al lang gefuseerd om te kunnen blijven bestaan.

Wil je graag reageren? Dat kan via jcortenraad@bccommunicatie.nl.

Jos Cortenraad

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan