BLOG | Salderen

Luchtig
14 juli 2023

Het is weer tijd voor de zomercolumns. Luchtige en vooral leuke stukjes waarin de schrijvers en podcasters in de verschillende media hun kompas afstellen op de naderende vakantie. We lezen over al dan niet exotische reisbestemmingen die liggen te wachten. Over luieren aan goudgele stranden of juist klauteren in onherbergzame gebieden. Over het verleden ook. Onvergetelijke kampeervakanties met de kinderen, onvermijdelijke doch hilarische ruzies in volgepakte auto’s, nieuwe liefdes, bijzondere ontmoetingen. Teksten gedrenkt in nostalgie en vol blijde verwachting. We verheugen ons, is de boodschap. Even bijtanken, bijkomen en dan zien we mekaar weer ergens in het najaar.

Zelf heb ik ze ook vaak geschreven; die luchtige en vrijblijvende vakantiecolumns. Vakantie is nu eenmaal een ijkpunt voor de mens. Ze past in het leefritme. We hebben het nodig, denken we. Of dat zo is? Ik durf het niet te zeggen. We horen bij de bevoorrechte klasse die geld heeft voor vakantie. We beschouwen het als normaal terwijl pakweg vijftig jaar geleden een vakantie nog iets was voor the happy few. Nu stromen de vliegvelden, cruiseschepen en autobanen vol met vakantiegangers.

Toerisme is een miljardenindustrie die wij, rijke westerlingen, als een verworven recht beschouwen. Zelf ben ik geen haar beter, maar toch lukt het me dit jaar niet om een luchtige column uit de laptop te wringen. Ik lees in de krant dat het aantal daklozen in Nederland groeit, óók mensen met een baan. Ik lees in de krant dat een groeiend aantal Nederlanders zich zorgen maakt over de toekomst. Met name jongeren in de leeftijd van achttien tot vijfentwintig jaar zijn bezorgd over de (financiële) toekomst, zegt het CBS. Ruim een kwart zoekt hulp bij een psycholoog. Ze voelen de inflatie, zitten vaak met een hoge studieschuld opgezadeld, weten dat de woningmarkt voor hen zowat onbegaanbaar is. Aan hun horizon donkere wolken die ik niet herken van mijn jeugd.

Zelf lig ik ook wel eens wakker over de financiën, over de resterende jaren als zelfstandig ondernemer. Maar meer nog over de aanzwellende stroom vluchtelingen, de escalerende oorlog in Oekraïne, de klimaatverandering, de energiecrisis. Zeker, ook voor mij nadert de vakantie. Altijd goed om even afstand te nemen, om te relativeren. Om optimisme te tanken, hopelijk. Problemen zijn er om opgelost te worden.

Het is nog niet te laat, benadrukken wetenschappers vrijwel dagelijks. Daar hou ik me aan vast. Dus toch vanaf deze plek met de handrem erop: een fijne vakantie gewenst.

Wil je graag reageren? Dat kan via jcortenraad@bccommunicatie.nl.

Jos Cortenraad

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan