BLOG | Pim Steerneman

Community Care in Zuid-Limburg

Maart uitgave 2025

Iedereen heeft het tegenwoordig over Community Care. En dat is goed. Willen we de komende jaren het leven aangenaam houden voor eenieder, dan zullen we dat echt samen moeten doen.

Tekorten aan professionals gaan we in alle sectoren voelen, zo ook in de zorg. We zullen, rekening houdend met de veranderende wereld, ons echt samen in moeten zetten voor (duurzaam) wonen en een totaal andere manier van zorgverlening.

Community Care sluit perfect aan bij de huidige tijd en het traditionele concept van naoberschap. Dit gedachtegoed benadrukt de waarde van wederzijdse hulp binnen gemeenschappen, zonder directe tussenkomst van formele instanties. Door mensen samen te brengen en samenwerking tussen professionals en burgers te stimuleren, draagt Community Care bij aan betrokken en veerkrachtige wijken waarin iedereen een rol kan spelen.

De afgelopen drie jaar is Sevagram, samen met vele partners in Zuid-Limburg, bezig geweest om vanuit de Community Care-gedachte initiatieven vorm te geven gericht op het verminderen van eenzaamheid, het versterken van zelfredzaamheid en samenredzaamheid. Samen met meer dan zestig partners zet Sevagram zich via Community Care in voor het versterken van wijken en gemeenschappen. Het doel is om ouderen de zorg, welzijn en ondersteuning te bieden die ze nodig hebben om zo zelfstandig mogelijk te blijven wonen, met behoud van hun levenskwaliteit. Tot nu toe zijn er al negenendertig initiatieven ontwikkeld en in gang gezet die bijdragen aan deze doelstelling. Zie ook ons platform www.communitycarezuidlimburg.nl. En vul vooral aan, want er komen elke dag mooie initiatieven bij.

Binnen de ontwikkeling van initiatieven en samenwerkingen speelt de Community Care-coördinator een cruciale rol. Dankzij de gekozen projectmatige aanpak kan de coördinator/buurtverbinder effectief nieuwe initiatieven opzetten en samenwerkingsverbanden aangaan. Zo weten burgers de coördinator steeds vaker te vinden. Zoals bijvoorbeeld om een Odensehuis op te starten in Valkenburg. Het Odensehuis is een plek waar mantelzorgers en hun naaste met dementie binnen kunnen lopen voor activiteiten of een luisterend oor.

Ook zien we een toenemende verbinding tussen zorg en welzijn, zoals in Maastricht. Daar zien we dat organisaties vanuit welzijn en zorg hun krachten willen verbinden en zijn er concrete plannen om een dagbeleving te creëren waar echt iedereen terechtkan.

Om de impact van Community Care ook op de lange termijn te borgen, is het essentieel om samen te blijven werken aan een toekomst waarin gemeenschappen sterker, zorgzamer en veerkrachtiger worden. We zijn er nog niet, maar we zijn wel goed op weg.

Pim Steerneman

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan