Blog | Achteruit

Achteruit
Maart 2023

We gaan er allemaal financieel op vooruit dit jaar, lees ik in de krant. Tussen de 0,3 tot wel acht procent. Mooi! Helaas geldt dat niet voor iedereen. Met name de zelfstandig ondernemers kunnen blij zijn als ze er niet op áchteruitgaan. Waarom? Het huidige kabinet, vaak ten onrechte betiteld als ondernemersvriendelijk, heeft besloten om de zelfstandigenaftrek versneld af te bouwen. Dat betekent dat de fiscale aftrekpost in vijf jaar tijd met duizend euro per jaar wordt verminderd. Gemakshalve uitgaande van een belastingtarief van veertig procent betekent dat een netto inkomensverlies van vierhonderd euro. Een bittere pil voor veel zelfstandigen, temeer omdat ze hun bedrijf vaak met hun partner, ook zelfstandige dus, drijven waardoor het nadeel verdubbelt tot achthonderd euro per jaar. Netto zesenzestig euro per gezin per maand. Fijn voor al die mkb’ers, vooral echtparen die samen in een vof ondernemen, met name winkeliers, boeren, administratiekantoren, schilders, enzovoort.
Voor de niet-ondernemers onder de lezers: de zelfstandigenaftrek werd in het leven geroepen om ondernemerschap aan te jagen. Een voordeeltje om risico’s af te dekken en om wat geld weg te leggen voor later, voor pensioen. Met één pennenstreek zet de regering hier een streep doorheen. De spelregels wijzigen tijdens de wedstrijd, zo noemde een collega-ondernemer dat onlangs. En dat ben ik met haar eens. Reden genoeg om te staken. De vakbonden staken immers al om minstens acht procent loonstijging binnen te halen om de inflatie te compenseren. Wat zou het zijn als werknemers ruim drie tientjes per maand minder krijgen overgemaakt? Een opstand waarschijnlijk, waarbij het boerenprotest met de trekkers verbleekt.
Maar ondernemers staken niet. Want dan hebben ze geen inkomen. En bovendien: als de schilder een dagje later komt of de winkel is een dagje dicht, wie zal het boeien? Ach ja, ondernemers. De backbone van de Nederlandse economie worden ze genoemd. De kurk waar Nederland op drijft, die veruit de meeste werkgelegenheid creëren en belasting betalen. Belasting betalen ja. Iets wat niet iedereen weet en een beeld dat door journalisten van onder meer De Limburger en de Volkskrant krampachtig in stand wordt gehouden. Onlangs nog voelde een oud-collega van de Limburgse krant zich geroepen om zzp’ers neer te zetten als belastingmijders en mensen die profiteren van de collectieve voorzieningen zonder daarvoor te betalen. Die ook nog eens het pensioenstelsel ondermijnen. Ongefundeerde beweringen.
Even kort, puttend uit eigen ervaring en van vele anderen: ondernemers betalen premies volksverzekeringen zoals AOW en dragen fors bij aan de ZFW. Daarnaast betalen ze gemiddeld zo’n veertig procent belasting, betalen hun eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering en uiteraard ziektekostenverzekering, bouwen ze zelf pensioen op en houden ze een buffer aan voor magere tijden. Natuurlijk geldt dat niet voor iedereen, maar als je serieus wilt leven van je bedrijf en verder kijkt dan enkele jaren vooruit, dan is dit de werkelijkheid.
Proeft u enige onvrede en misschien wel frustratie? Dat kan kloppen. Meestal houden ondernemers die voor zichzelf, maar soms is het goed om even stoom af te blazen. Over het nieuws bijvoorbeeld dat iedereen erop vooruitgaat. Voor ruim één miljoen ondernemers geldt dat dus niet.

Reageren? Graag: jcortenraad@bccommunicatie.nl.

JC













Jos Cortenraad schrijft voor Nummer 1 regelmatig een blog over financiële en economische zaken.

Nummer 1 Leden Inlog

U kunt hieronder inloggen om deel te nemen aan onze lezersacties.

E-mail adres  
Wachtwoord  

Wachtwoord vergeten?
Maak een nummer1 account aan